Två sjukdomar, ett namn💙 - Diabetes del 1

Jag som typ 1 diabetiker tycker att det är fullständigt idiotiskt att det finns två sjukdomar med samma namn. Dom är ju lika på vissa sätt, men också väldigt olika. Det skulle vara sjukt mycket lättare om dessa två sjukdomar hade olika namn tycker jag.
 
typ 1 diabetes och typ diabetes är inte samma sak. Många jag har pratat med visste inte att det fanns två olika sjukdomar innan jag berättade det.
Jag vet inte hur många gånger jag har fått förklara att det finns två sjukdomar, att jag inte alls ätit för mycket socker, och att jag inte alls vet varför jag fått diagnosen typ 1 diabetes.
 
Här är kortfattat de största skillnaderna på sjukdomarna:

Typ 1 diabetes kan man få när som helst i livet, och än så länge är det ingen som vet varför man får sjukdomen. Typ 1 diabetes har alltså INGET med att man ätit för mycket eller tränat för lite att göra, och det är viktigt at komma ihåg! En annan skillnad på de båda sjukdomarna är att typ 1 diabetes inte i nuläget går att bota, så sjukdomen hänger kvar hela livet. Detta är alltså sjukdomen jag har.

Typ 2 diabetes kallas ibland för "ålders diabetes", för att de flesta som får diagnosen är äldre. En av anledningarna till att man kan få typ 2 diabetes är om man äter för dålig kost och rör sig för lite. Men det behöver inte vara så! Typ 2 diabetes behöver inte vara för evigt, utan sjukdomen går att bli av med. Ändrar en typ 2 diabetiker sin kost och blir mer fysiskt aktiv så kan hen bli av med sjukdomen.

 Halloj! Jag ska börja skriva lite mer om diabetes, eftersom att det trotts allt är en stor del av mitt liv. Så detta blir första inlägget, och det kommer komma flera där jag tex svarar på frågor, berättar om händelser, mer info om sjukdomen, egna tankar och massa sådant. Jag valde att skriva om skillnaderna på typ 1 diabetes och typ 2 diabetes nu i första inlägget, eftersom att jag tycker att det är viktigt att veta innan jag berättar mer. Håll utkik efter fler diabetesinlägg, och fler andra också såklart :) kramizz
blogginlägg | |
Upp