Vad är typ 1 diabetes?💙 - Diabetes del 2

Hejsan! Nu publicerar jag en kortfattad och förhoppningsvis lättförstådd text om vad typ 1 diabetes är för något. Jag kommer att gå in mer på blodsocker, hjälpmedel och annat som har med sjukdomen att göra i andra inlägg. Har ni några frågor är det bara att ställa dom i kommentarerna. Sådär ja, sätt igång och läs vetja!
 
 
Typ 1 diabetes är en kronisk sjukdom som gör att buksportskötteln inte kan producera insulin. Istället behöver en diabetiker få insulin via sprutor eller insulinpump.
Alla kroppens celler behöver energi, och energi kan man bland annat få utav kolhydrater som blir till socker. Insulin är en hormon som fungerar ungefär som en nyckel till cellerna, och behövs för att sockret man får i sig ska nå ut till cellerna och kunna användas som energi. Får inte kroppen insulin så stannar sockret i blodet istället och man får högt blodsocker.
 
Diabetes är en autoimmunsjukdom vilket betyder att immunförsvaret angriper delar av kroppen som behövs för att vi ska fungera.  I det här fallet angriper immunförsvaret betacellerna som finns i bukspottkörteln. Det är betacellerna som tillverkar insulinet, och ju färre celler som finns kvar desto mindre insulin produceras. Så fort immunförsvaret har börjat angripa betacellerna minskas produceringen av insulin stegvis och när den kommit ner till att producera en tiondel av hur det var innan angreppen startade upplever kroppen insulinbrist. Det är då man får diabetes.
 
Anledningen till varför detta börjar hända och att betacellerna slutar producera insulin är det faktiskt ingen som vet, men det forskas kring diabetes och förhoppningsvis hittas anledningen (om det finns någon) till varför man får sjukdomen i framtiden.
 
Tack för att du läste inlägget om sjukdomen som jag, och många andra lider av.
 
Länk till de förra inlägget i min lilla serie "diabetes" där jag skrev om skillnaderna på typ 1 och typ 2 diabetes: http://minaroligadagar.blogg.se/2016/january/diabetes-1.html
 
blogginlägg | |
Upp